Останнім часом багато спілкуюсь з тими, хто продає свій заклад. І ось що помітила для себе.
Продаж власного бізнесу – це складний і емоційний процес. Ресторанний сектор вражає своєю емоційністю: це не лише фізичний простір та операційні процедури, а й спогади, незабутні зустрічі, кохання та дружба. Усі ці елементи, які можна вважати нематеріальними активами, надають бізнесу особливу цінність. Відчуття бажання продати бізнес поєднується з жалем про втрату частини свого життя.
Ресторанний бізнес так просто не відпускає. Більшість з тих, хто продає чи просто закриває свій заклад, мріє про відкриття нового навіть під час продажу. Ці мрії можуть залишитись мріями, або реалізовуватись через багато років. Інколи успішно.
Навіть досвідчені ресторатори, які вже відкрили чимало успішних закладів, іноді вирішують продати свої підприємства. Якщо щось іде не за планом, вони можуть закрити або перепродати без жодного жалю. Якщо заклад перестав існувати – таке трапляється. Приймати рішення про продаж чи закриття не є чимось ганебним, це не зменшує цінність власника як професіонала або особистості. Це не робить його невдахою. Просто так склалися обставини, і, можливо, удача усміхнеться в іншій справі.
Краще реалізувати, ніж просто закрити. Продати за будь-яку ціну. Якщо не купують за 100, пропонуйте за 50. А якщо й за 50 не беруть – спробуйте за 20. Так заклад отримає другий шанс: він не залишиться без діла, не стане аптекою чи НП. Немає нічого гіршого, ніж нагромаджене обладнання та меблі на складі. Вони псуються, вбирають неприємні запахи, а миші завдають шкоди, в результаті втрачаючи свою цінність.
Успішні заклади в нас продавати не прийнято (а шкода). Якщо заклад продається, він збитковий або дає зовсім невеликий прибуток, який не задовольняє власника зовсім. Роботи багато, а грошей мало. Таке може відбуватися навіть із зовні успішними проєктами. Останнім часом таких закладів стає чимало. І це шанс для покупців - придбати класний бізнес за прийнятну ціну.
Дуже важливо вчасно ухвалити рішення про закриття чи продаж. Немає прибутку понад чотири місяці? Хоча все робили, всі танці з бубнами. Ні, і ще раз ні. Продавати, зачиняти якнайшвидше, не нарощувати боргів.
Треба робити новий бізнес так, щоб його легко було продати. Як НЕ для себе. З самого початку правильно оформляти всі документи, фіксувати всі цифри, будувати систему. І вам працюватиметься легше, і можуть не знадобитися мої поради про продаж.
#Танцюй. #Підприємництво #Прибуток (економіка) #Ресторан #Борг. #Аптека (магазин) #Меблі #Бізнес #Нематеріальний актив