Цю інформацію в коментарі для РБК-Україна озвучив аналітик Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Максим Гопка.
Нині середні ціни на основні молочні продукти такі:
За словами експерта, продукція цієї категорії зросла в ціні щонайменше на чверть у порівнянні з минулим роком.
"Головний фактор - зниження пропозиції сирого молока. Через низьку рентабельність і воєнні ризики господарства скорочують дійне поголів'я корів. Щороку воно зменшується на 6-7%. Менше сировини - вищі закупівельні ціни, а це автоматично впливає на кінцеву вартість молочки", - пояснює Гопко.
Ще одним важливим фактором є інтенсивний експорт українських молочних виробів, який також призводить до зниження пропозиції на внутрішньому ринку та формує додатковий тиск на ціни.
"Восени традиційно скорочуються надої - завершується період так званого "великого молока". Через це ціни можуть зрости ще на 4-5%", - прогнозує аналітик.
#Експорт #Молоко #Експерт #Норма прибутку #Український клуб аграрного бізнесу #Молочний продукт #Велика рогата худоба #Бізнес