Заступник Голови з питань цифрового розвитку, трансформацій та цифровізації Державної служби України з контролю за безпечністю харчових продуктів і захистом споживачів Сергій Захарін відвідав Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя. Під час візиту він провів бесіду з науково-педагогічними працівниками та ознайомився з умовами роботи наукових і лабораторних установок.
Сергій Захарін поділився з науково-педагогічними співробітниками університету основними досягненнями Держпродспоживслужби та її регіональних підрозділів. Він акцентував увагу на важливості підтримки епізоотичного, фітосанітарного та санітарно-епідеміологічного благополуччя, а також розвитку лабораторної інфраструктури і впровадження цифрових технологій в управлінські процеси.
Він повідомив, що за вказівкою Голови Держпродспоживслужби Сергія Такачука активізовано зусилля, спрямовані на налагодження співпраці між територіальними підрозділами та лабораторіями служби і вищими навчальними закладами. Діє Науково-методична рада Держпродспоживслужби, яка на своїх засіданнях розглядає питання впровадження сучасних методів і підходів. Чітко визначено напрямки подальшого цифрового розвитку; зокрема, зараз вживаються заходи для створення нормативних актів, необхідних для запуску Єдиного порталу Держпродспоживслужби та платформи eFood, які інтегрують функції різних інформаційних систем. Також триває робота над вдосконаленням системи електронної ідентифікації тварин (як сільськогосподарських, так і домашніх) і впровадженням цифрових технологій для забезпечення безпеки харчових продуктів. Крім того, Держпродспоживслужба активно працює над відкриттям нових ринків.
Під час робочих зустрічей з науково-педагогічними працівниками профільних кафедр Сергій Захарін акцентував увагу на можливостях поглиблення освітнього співробітництва. Зокрема, кращі студенти університету мають змогу проходити виробничу та переддипломну практику у підвідомчих установах (лабораторіях) Держпродспоживслужби, а після завершення навчання отримати цікаву роботу за фахом. Крім того, можлива організація наукових та навчальних екскурсій для науково-педагогічних працівників та аспірантів, які виконують відповідні дослідження у сфері біохімії, біотехнологій та лабораторної діагностики.
Ректор університету Олександр Самойленко поділився інформацією про інноваційні науково-практичні проекти, результати яких можуть бути застосовані в управлінських практиках. Серед цих напрямків — лабораторна діагностика, моніторинг біологічних процесів, цифровізація безпеки харчових продуктів та питання громадського здоров'я. Він також підкреслив значний інтерес до співпраці з Держпродспоживслужбою та її регіональними підрозділами. Крім того, були окреслені можливості для розширення функцій лабораторної діагностики в контексті контролю безпечності продуктів харчування.
"Держпродспоживслужба зацікавлена у співробітництві із провідними закладами вищої освіти, які мають потужну лабораторну базу та готують кваліфікованих фахівців. Сучасний фахівець має бути готовим до прояву новітніх викликів біологічної природи. Не секрет, що ті виклики, які ми переживаємо - не переживала жодна країна світу. У деяких регіонах, наприклад, досить напружена ситуація із забезпеченням якісною питною водою, і на нашу службу лягає велика відповідальність у сфері реалізації відповідних заходів державного впливу. Завдяки сумлінній праці працівників Держпродспоживслужби в цілому епізоотичний, фітосанітарний та санітарно-епідеміологічний стан в регіоні контрольований. Окрім того, ми дбаємо про підвищення якості державних та адміністративних послуг, які надаються громадянам та сумлінному бізнесу. Розробляються нові та удосконалюються наявні цифрові інструменти, зокрема електронні реєстри, а також модернізуються відповідні сервіси електронної демократії. Ми обговорили перспективні формати взаємодії фахівців Держпродспоживслужби та Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, домовились про подальше поглиблення освітнього і наукового співробітництва. Маємо чітке розуміння наявних викликів, а також важливості вирішення тих непростих завдань, які стоять перед нами", - зазначив Сергій Захарін.
#Бізнес #Їжа #Заклад вищої освіти #Академічний відділ #Уряд України #Демократія #Моніторинг #Діагноз #Нормативно-правовий акт #Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів #Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя #Інформаційна система #Ідентифікація #Аспірант #Ректор (академії) #Біохімія #Лабораторія #Біотехнології #Біологія