Ціновий тиск продовжить існувати в найближчі місяці.
Зниження врожайності, погіршення якості овочів і фруктів, а також швидке вичерпання запасів минулого року ведуть до зростання цін на продукти харчування.
Цю інформацію поділив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук.
Національний банк прогнозує, що в результаті цього року рівень інфляції в Україні може перевищити 10%. Станом на сьогодні споживча інфляція становить 9,7%.
"На думку експертів, інфляція, ймовірно, перевищить прогнози, перевищуючи 10%. Проте в наступному році очікується її уповільнення до близько 7%, з подальшою метою досягти 5% до 2026 року", - зазначив він.
Серед факторів, що сприяють підвищенню цін, він зазначив: зменшення обсягів врожаю, що веде до збільшення вартості продуктів, труднощі в енергетичному секторі та зростання рівня заробітної плати.
Він також зазначив, що прогноз щодо підвищення економічного зростання України на 4% у 2024 році та на 4,3% у 2025 році залишається прийнятним з урахуванням результатів виборів у США.
Нагадаємо, напередодні в НБУ повідомили, що найближчими місяцями очікується подальше прискорення інфляції через збільшення витрат бізнесу на оплату праці та електроенергію, підвищення акцизів та ефектів перенесення девальвації гривні.
А експерти повідомили, що в Україні найближчим часом здорожчають продукти. Більше про це читайте у новині.
#Бізнес #Українська гривня #Електрична енергія #Енергетична галузь #Інфляція #Овочевий #Економіка України #Національний банк України #Девальвація #Врожайність сільськогосподарських культур