
Ціни на м'ясні продукти в Україні досягають нових висот. З початку літа спостерігається значне зростання цін на свинину, яловичину та курятину.
Подорожчання продовжиться через дефіцит сировини, зростання собівартості виробництва та сезонного сплеску попиту. Про це заявив аналітик Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Максима Гопка у коментарі для "УНІАН".
З початку літа найбільше подорожчала свинина. Зокрема, свинячий ошийок у червні зріс у ціні більш ніж на 20% і вже перевищив 330 грн за кілограм. За оцінками експерта, до кінця літа ціна цього виду м'яса може коливатися в межах 320-350 грн/кг залежно від обсягів постачання та рівня попиту.
Серед ключових факторів, що сприяють цьому подорожчанню, можна виділити нестачу живої ваги, зростаючий попит влітку, коли активно відбувається заготівля продуктів, а також підвищення витрат на утримання тварин.
Яловичина також не відстає. Її середня ціна у червні становила 336 грн/кг, що на 22% дорожче, ніж у червні 2024 року. До серпня експерти очікують ще плюс 5-7% до вартості через обмежену пропозицію та підвищену собівартість.
Ціни на курятину, найпоширеніший вид м'яса серед українців, також підуть вгору. Зокрема, вартість філе, стегон і тушок зросте через подорожчання кормів, що суттєво вплине на витрати виробництва в сфері птахівництва.
Максим Гопка висловлює думку, що за умови збереження стабільності в економіці, ціни можуть частково вирівнятись вже восени. Однак значного зниження вартості очікувати не слід.
Нещодавно портал Знай інформував про те, що супермаркети активно знижують ціни на свіжі овочі: які саме продукти стали значно дешевшими.
Наш портал також повідомляв, що інфляція перевищила всі очікування: які зміни в цінах на продукти харчування та комунальні послуги.
#Бізнес #Українці #Інфляція #Стегно. #Овочевий #М'ясо #Українське незалежне інформаційне агентство #Підкладка #Супермаркет #Попит #Український клуб аграрного бізнесу #Курка як їжа #Свинина #Яловичина #Види #Птахівництво #Філе (нарізане)