Якби овочі не подешевшали до рекордних рівнів, ціна страв на Святвечір суттєво зросла б.
Цього року в Україні спостерігається помітне зниження цін на овочі в порівнянні з минулим роком. Наприклад, складники традиційного "борщового набору" подешевшали більш ніж на 50%.
Цю інформацію надають експерти Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ).
Кілограм картоплі в Україні зараз коштує в середньому 14,7 гривні, що відповідає цінам 2023 року і суттєво менше, ніж в минулому році - 32,1 гривні (-54%).
Ріпчаста цибуля, яку продають по 7,4 грн/кг, значно дешевше, ніж в попередні роки - 14,1 грн/кг в 2023 році та 17,7 грн/кг в 2024 році (-58%).
Протягом року ціна на моркву знизилася на 63%, з 29,7 до 11 грн за кілограм. Буряк подешевшав на 51%, з 19,7 до 9,7 грн за кілограм. Найбільше зниження вартості спостерігається у капусти, яка втратила 73% своєї ціни, з 35,3 до 9,5 грн за кілограм.
Цікаво, що навіть огірки, які традиційно вважають більш літнім овочем, теж подешевшали на 23% за рік - зі 115 до 102,2 грн/кг. Тільки помідори не підтримали загальну тенденцію, і здорожчали на 9% - зі 115 до 124 грн/кг.
Тож Україна в цьому році отримала гарний врожай овочів, і наразі їхніх запасів у сховищах ще достатньо, кажуть в УКАБ. Проте експерти прогнозують, що ціновий тренд на здешевшання вже подоланий і вартість овочів надалі може зростати.
12 класичних страв на Святвечір, які за традицією є пісними, в цьому році обійдуться українцям у 1374 грн, що фактично відповідає минулорічним цінам у 1365 грн за святкову вечерю.
Одночасно президент Української асоціації виробників овочів та фруктів Тарас Баштанник висловив припущення, що вартість овочів, що входять до борщового набору, ймовірно залишиться на зниженому рівні в січні, але згодом почне підвищуватися.
#Президент (державна посада) #Україна #Українці #Українська гривня #Овочевий #Врожайність сільськогосподарських культур #Український клуб аграрного бізнесу #Картопля #Морквина. #Бета (рослина) #Allium #Помідор. #Огірок #Страва (їжа) #Бізнес #Святвечір #Брассіка