12 грудня на GET Business Festival дізнайтесь, як оптимізувати комунікації, впроваджувати ІТ-рішення та залучати інвестиції для зростання бізнесу.
Про це повідомляє пресслужба Всеукраїнської аграрної ради з посиланням на аналітичний відділ сільськогосподарського кооперативу ПУСК.
За словами експертів, основними причинами здорожчання цукру стали стабілізація внутрішнього попиту та початок відновлення експорту.
Так, аналітики відзначають позитивну динаміку і зауважують, що українські виробники цукру поступово повертаються на зовнішні ринки. Основними напрямками експорту залишаються Туреччина та країни Африки. Також український цукор починає завойовувати ринки за межами Європи.
"На думку аналітиків, ситуація могла виявитися значно складнішою без експорту до Європи. Проте тепер функціонує механізм експорту через треті країни, який вже демонструє позитивні результати. Україна поступово реалізує цукор на зарубіжних ринках, що сприяє зміцненню її позицій."
Вони зазначають, що з 2025 року очікується часткове відкриття європейського ринку для українського цукру, що може мати вагомий вплив на цінову динаміку. Фахівці прогнозують, що в другій половині сезону можливо істотне підвищення вартості даної продукції.
"З 1 січня 2025 року ми можемо побачити активне зростання цін, коли відкриється європейський ринок. Минулого сезону ціни сягали рівня 29-32 тисяч грн/т з ПДВ. Можливо, у цьому сезоні ми теж повернемося до цих показників," - прогнозують аналітики
Вони вважають, що обставини на глобальному ринку можуть позначитися на ціновій динаміці в Україні, оскільки виробництво цукру в Бразилії зменшилось. Це створює можливості для українських виробників, щоб зміцнити свої позиції на міжнародній арені та підвищити свою конкурентоспроможність.
Варто зазначити, що за результатами маркетингового року 23/24, який охоплював період з вересня 2023 року по серпень 2024 року, Україна здійснила експорт 691,8 тисячі тонн цукру, при цьому 77% від загального обсягу було направлено до країн Європейського Союзу, а решта 23% - на світовий ринок.
Україна виробляє значно більше цукру, ніж споживає. Потреби внутрішнього ринку -- 0,95 млн тонн, а виробництво у цьому році має досягти 1,55 млн тонн.
У липні ЄС запровадив торговельні обмеження на цукор з України, які триватимуть до 2025 року. Наразі вітчизняні виробники цукру ведуть перемовини про поділ квоти на безмитний експорт до Євросоюзу своєї продукції. Ринок ЄС є преміальним для них -- ціни на ньому можуть бути до 15% вищими за світові. З огляду на очікувану річну квоту у 262,6 тис. тонн у 2025 році та середні біржові котирування $603/тонна, йдеться у ринок орієнтовно у $158 млн. Які українські компанії зможуть заробити на експорті цукру, читайте в матеріалі Delo.ua.
#Бізнес #Інвестиції #Україна #Європейський Союз #Європа #Комунікація #Африка #Експорт #Долар #Ринок (економіка) #Конкуренція (компанії) #Туреччина #Цукор #тонна #Попит #Світовий ринок #Бразилія